20.000 vaccinatieritten uitgevoerd door vrijwilligers

De mijlpaal van 20.000 ritten door vrijwillige chauffeurs naar vaccinatiecentra is overschreden. Deze worden uitgevoerd door vrijwillige chauffeurs via de lokale Minder Mobielen Centrales, een dienst waarvoor Mpact samenwerkt met steden en gemeenten.

Mpact ondersteunt lokale overheden in het organiseren van vervoer voor oudere personen met een beperkt inkomen. In meer dan 250 Belgische gemeenten is er een Minder Mobielen Centrale actief (Mobitwin-desk genaamd in Brussel en Wallonië). De 40.000 leden kunnen bij een centrale beroep doen op vrijwillige chauffeurs voor ritten naar familie, boodschappen of de kapper.

Bijna 3.000 vrijwilligers

De chauffeurs, bijna 3.000, zijn vaak jong gepensioneerden die in hun vrije tijd voornamelijk ouderen uit hun buurt willen ondersteunen. Ze doen dit met de eigen wagen en ontvangen daarvoor een onkostenvergoeding. Speciaal voor de vaccinatiecampagne werden zij opgeroepen om, naast het taxi-aanbod, ook als vrijwilliger op te treden om vervoer naar de vaccinatiecentra te regelen. Een groot aantal chauffeurs werd voor de algemene campagne gevaccineerd omdat zij een belangrijke bijdrage tot de zorg leveren.

Vandaag staat de teller op 20.000 ritten. Aangezien de doelgroep van 85-plussers nog niet volledig is gevaccineerd, zal het aantal vermoedelijk oplopen tot zo’n 25.000 ritten. 108.501 85-plussers wachten nog op een tweede prik (bron: 27-05-2021: https://covid-vaccinatie.be/nl). Een deel van hen zal opnieuw beroep doen op een vrijwillige chauffeur.

Mpact wenst nu al alle vrijwilligers te bedanken om deze doelgroep te begeleiden. “Vanzelfsprekend zijn we de chauffeurs heel erg dankbaar. Maar ook de medewerkers van de lokale centrales hebben zich bijzonder flexibel opgesteld en vele extra uren geklopt. Ook hen willen we heel graag bedanken”, aldus Angelo Meuleman, directeur projecten bij Mpact.

Verder doet Mpact nog een oproep aan iedereen. “Tijdens deze covid-crisis is er gelukkig extra aandacht voor ouderen die vaak erg geïsoleerd leven. Nu deze groep mensen voor een groot deel gevaccineerd is, mag de aandacht voor hen niet verdwijnen. We roepen daarom op om hen blijvend te bezoeken en als het kan om zich aan te melden bij een lokale Minder Mobielen Centrale als chauffeur.”

Getuigenis: Fanny (59), een vaccinatievrijwilliger uit Turnhout

Toen ik voor de tweede keer een meneer ging ophalen, vond hij het oprecht heel leuk om mij terug te zien. Zijn spontane reactie was: “Daar is mijn vriendin weer. Daar heb ik mijn schoon kostuumvest voor aangetrokken.” Bij het thuiskomen werd ik heel lief uitgenodigd om een koffietje te komen drinken. Ik vertelde dat het niet zou lukken waarop hij vrolijk antwoordde: “Kom maar binnen, als je passeert.”

Waarom meldde je je aan als vrijwilliger?

Vorig jaar nam ik een jaar verlof op het werk. Door corona kon ik het plan om een jaar naar het buitenland te gaan, niet uitvoeren. Ik had dus veel tijd over. Toen vrijwilligers voor de vaccinatiecentra werden gezocht, wilde ik zeker mijn steentje bijdragen. Om dergelijke grote operatie te laten slagen heeft men immers tijdelijk extra handen nodig. Vanuit het vaccinatiecentrum kwam de vraag naar vrijwillige chauffeurs. Ik wilde me nuttig maken en gaf me dus op. Ik heb er nog geen spijt van gehad. 

Het is superleuk om te doen. De mensen die ik ophaalde zijn stuk voor stuk heel fijn. Sommige mensen hebben extra ondersteuning nodig. Een paraplu boven het hoofd, ondersteuning bij het stappen, de rolstoel gaan zoeken, mee gaan inschrijven, een dekentje over de schouder leggen omdat ze de jas vergeten zijn, … Deze mensen zijn meestal heel erg dankbaar voor elke hulp. Ikzelf heb na elke rit het gevoel nuttig te zijn geweest en meegewerkt te hebben aan het grotere geheel.

Wat ga je doen na corona?

Vanaf september heb ik het plan om het verloren coronajaar in te halen en veel op reis te gaan. Om nog een jaartje later terug aan het werk te gaan. Op dit moment probeer ik mijn leven zo te organiseren dat ik de meeste ritten kan aannemen. Dit zal na corona wel anders worden. Ik zal minder beschikbaar zijn als chauffeur. Maar dat wil niet zeggen dat ze mij niet kunnen contacteren als ze hulp nodig hebben.

Hoe was de samenwerking met de Minder Mobielen Centrale in Turnhout?

Ik ben sterk onder de indruk van de organisatie. De informatiedoorstroming, opvang en ondersteuning van de chauffeurs is super. De vriendelijke en positieve communicatie is hartverwarmend. Bij deze wil ik de ploeg nog eens hartelijk danken!!!!