Meer en meer carpoolers genieten van fiscaal voordeel

Persbericht door Mpact op 25 januari 2016:

Wie in België carpoolt draagt niet alleen bij aan het verminderen van de files, maar kan ook genieten van een fiscaal voordeel. Dat meer en meer Belgen hier gebruik van maken, blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. Op 3 jaar tijd is het aantal aanvragen met 12% gestegen. Het fiscaal vrijgestelde bedrag steeg in dezelfde periode met 32% tot 7.951.497 euro. Volgens Mpact, de organisatie achter het Belgische carpoolplatform Carpool.be, weerspiegelt deze trend zich in het mobiliteitsbeleid van onze bedrijven.

In bedrijven die carpoolen op bedrijfsniveau organiseren, kunnen werknemers die met twee of meer in de wagen naar het werk rijden aanspraak maken op een fiscaal voordeel. En dat wordt meer en meer gedaan. In 2014 vroegen 15.732 mensen een fiscale vrijstelling aan voor carpoolen, samen goed voor een budget van 7.951.497 euro. Daarmee is het aantal aanvragen sinds 2011 met 12% gestegen en het fiscaal vrijgestelde budget met 32%.

“Carpoolen zit in de lift”, zegt Angelo Meuleman van Mpact vzw. “Steeds meer bedrijven kampen met bereikbaarheidsproblemen of een gebrek aan parking. Voor hen is carpoolen een broodnodige oplossing. Op Carpool.be zijn al 639 bedrijven aangesloten en ook bedrijvenzones tonen steeds meer interesse.”

Een bedrijf dat carpoolen voor haar werknemers wil organiseren, moet echter zelf het fiscale voordeel van elke carpooler kunnen berekenen. “Dat is niet zo eenvoudig”, zegt Meuleman. “Daarom ontwikkelde Mpact de registratietool MyMobiCalendar. Die laat toe om automatisch het fiscale voordeel te berekenen. Zo kunnen ook werknemers die maar één of twee keer per week carpoolen worden beloond. Omwille van de populariteit van flexibele werktijden is ook hier steeds meer vraag naar.”

Het persbericht werd door verschillende media overgenomen, waaronder De Redactie (VRT): Meer en meer carpoolers genieten van fiscaal voordeel