Studenten maken hun mobiliteit futureproof

international-student-challenge-visual-(4)

Op 14 december 1911 bereikte de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundson als eerste ooit de Zuidpool. Hij slaagde daarin na een maandenlange race met zijn concullega, de Britse ontdekkingsreiziger Robert F. Scott. Amundson deinsde er niet voor terug om out of the box te denken en gebruikte bijvoorbeeld honden in plaats van paarden. De reis van Amundson naar de Zuidpool wordt al jarenlang gebruikt ter inspiratie voor verandering binnen ons mobiliteitssysteem. Daarom maakte Mpact van dit verhaal de rode draad van de finale van onze internationale Student Challenge, dag op dag 110 jaar later.

Jongeren zijn de toekomst. Daar zijn we bij Mpact rotsvast van overtuigd. Hen betrekken in het uitdenken van toekomstscenario’s voor ons huidig mobiliteitssysteem is dus the way to go. Om die reden werd in 2019 ons jongerenplatform A Tribe Called Transport opgericht. ATCT zet jongeren aan om kritisch te kijken naar het mobiliteitssysteem en tot eigen oplossingen te komen. Dit resulteerde al in verschillende blogs, Lost Lectures, internationale uitwisselingen, podcast afleveringen, … én in Student Challenges.

Van oktober tot december 2021 daagde ATCT binnen- en buitenlandse studenten uit om hun mobiliteit naar en op de campus te herdenken en futureproof te maken. Een noodzaak, zo blijkt uit eigen onderzoek. Aan de hand van ‘FACES’ als leidraad (for everyone, autonomous, connected, electric & shared) gingen meer dan 100 studenten aan de slag, goed voor ruim 20 studententeams. Na een shortlist van 10 teams werden door ATCT en het brede publiek vijf teams naar de online finale gestuurd.

Het was uiteindelijk de moeilijke taak van de juryleden, Milan Calloens (Vlaamse Jeugdraad), Ditte Bendix Lanng (Universiteit van Aalborg), Rob van der Bijl (UGent), Delphine Eeckhout (Traject) en Tjalle Groen (Mpact), om drie winnaars te kiezen uit vijf zeer straffe ideeën. Na moeilijk en lang beraad vielen in de prijzen:

Tsudoi. De studenten van de Universiteit van Kyoto tackelen aan de hand van multifunctionele ontmoetingsplaatsen (tsudoi) de gecentraliseerde inrichting van hun campus. Ze valoriseren de ruimte, vermijden verplaatsingen en lange wachtrijen en experimenteren met futurisme: zelfrijdende delivery robots!

Yellow Brick Road. Met muzikale en filmische knipogen presenteerde dit team van de UHasselt hun prestigieuze en iconische route voor actieve mobiliteit. Ze rollen de gele loper uit voor fietsers en wandelaars en geven hen daarmee de status die ze verdienen als echte sterren van de mobiliteit!

Cyclademy. Deze samentrekking van ‘cycling’ en ‘academy’ komt uit de koker van een gemengd team van studenten van de VUB en de Universiteit van Gotenburg. Hun applicatie maakt het de fietser zo gemakkelijk mogelijk en verheft daarmee het stalen ros tot een Arabisch volbloed!

De vindingrijkheid, creativiteit en geestdrift van de deelnemende teams spreekt klare taal: jongeren staan klaar om de (mobiliteit van de) toekomst vorm te geven! Mpact blijft daarom een faciliterende rol spelen om de stem van studenten te laten doorklinken. Zin om samen te werken? Geef ons een seintje. Je kan de zinderende finale van 14 december 2021 hier (her)beleven.

Deze internationale Student Challenge kaderde binnen het Europese project ART-Forum, dat focust op de sociaaleconomische impact van geautomatiseerd vervoer.