Albania, the hidden pearl of Europe.

Albanië wordt wel eens de verborgen parel van Europa genoemd. Niet onterecht, het is een prachtig land… mooie bergen, tropische stranden, vriendelijke mensen en bruisende steden.

In Tirana, de hoofdstad, bleven we maar 1 nachtje om daarna door te gaan naar Durres. We vonden een goedkoop appartementje nabij het San Pietro strand en besloten naar daar te liften. Het liften vlotte goed en zoals we dat gewoon zijn van Albanezen kwamen ze allemaal een praatje slaan en boden ze aan om ons ‘for only 5 euro’ te voeren naar onze bestemming. Ze bleven ook nieuwsgierig aan de kant van de weg staan om te zien of het ons lukte om gratis gevoerd te worden.

julieliftsanpietro

Een vriendelijke jonge kerel probeerde ons 3 samen met onze veel te grote rugzakken in zijn auto te proppen, die eigenlijk al veel te vol zat. Na een mislukte poging dronken we samen een pint in een lokaal cafétje.

chillenmetlocals

ijsjeeten

De munteenheid in Albanië is lek, en 1 euro is gelijk aan 140 lek. Ook is het hier de gewoonte alles in cash te betalen, zelfs in elektronicazaken (waar je elektronica van meer dan duizend euro kan kopen). Geldautomaten zijn schaars en als je geld wilt afhalen moet je 5euro extra betalen, het is dus steeds aangeraden om zoveel mogelijk af te halen. Ook het mevrouwtje waar we bij sliepen in San Pietro, was weigerachtig tegenover elektronische betaling, terwijl we via AirBnB geboekt hadden.

We genoten wat van onze vakantie en onze vrienden en sliepen lekker lang uit. Jammer genoeg viel het strand wat tegen, snorkelen was er onmogelijk. Troebel stinkend water, sterke stroming, hard zand… na alle mooie dingen die we gezien hebben, zijn we misschien al wat te veel gewoon, wie zal het zeggen. We hebben er wel een mooi time-lapse filmpje kunnen maken en superlekker gegeten. (2 euro voor een pot mosselen, say what!)

DCIM100GOPROGOPR0842.

DCIM100GOPROGOPR0842.

Na onze pauze-dagen keerden we terug naar Tirana, hoofdstad van Albanië. Het is een leuke stad, bruisend maar toch niet te druk. We huurden scooters van een kerel in een zijstraatje en sjeesden de hele nacht rond in Tirana. Za-lig om eens niet te warm te hebben!

BROMMERKE

Brommerkess

De volgende ochtend namen we afscheid van Aurélie, Quinten en Thomas. Zij gingen richting België terwijl wij naar het zuiden van Albanië trokken. We hadden ons overslapen en het was ondertussen al 14u, dus we besloten dan maar de bus te nemen naar Saranda voor slechts 5 euro. Bij nader inzien was het een stomme fout, want in Albanië is het eigenlijk supermakkelijk om te liften.

We hadden geprobeerd om op couchsurfing een host te vinden in Saranda, maar het was alweer tevergeefs… Er waren slechts 5 mensen die in de voorbije maand online waren geweest en die reageerden natuurlijk allemaal niet binnen de 3 dagen. We gingen dan op zoek op AirBnB en vonden een appartementje voor slechts 8 euro per persoon, alweer een koopje dus 😉

Saranda

Saranda

Saranda is de populairste vakantiebestemming voor Albanezen, het was er dus ook wel vrij druk. We genoten van de stranden, de restaurantjes, de mensen, de raki en huurden opnieuw een scooter voor 15 euro per dag. We wouden zeker Ksamil (op ongeveer 15km van Saranda) bezoeken en accommodatie daar was wel dubbel zo duur als in Saranda, het leek ons dus handiger en voordeliger om een scooter te huren. Op vier dagen zijn we twee keer naar Ksamil geweest. De tweede dag huurden we een pedalo en deden we de eilandentour met onze snorkels.

ksamil-saranda-albania

DCIM100GOPROG0041055.

DCIM100GOPROG0041055.

DCIM100GOPROG0020934.

DCIM100GOPROG0020934.

Ksamilmotorbike

Later die dag gingen we naar ‘blue eye’, de bron van een helderblauwe rivier. Het is een put van ongeveer 50m diep, met temperaturen van 10°C aan het oppervlak. Het water is er zodanig vers dat je er gewoon kan inspringen met je mond open en grote happen water kan slikken als je dat wilt. Het is er ongelooflijk mooi ook, vooral omdat het water zo klaar is, je kan er overal tot op de bodem kijken.

100609135

De volgende dag hebben we onze zakken gemaakt en gingen we opnieuw richting Durres om de volgende dag te vertrekken naar Kosovo. Het ging alweer ongelooflijk makkelijk en we moesten maximum 5min wachten op onze lifts.

Dit was ons avontuur in Albanië, we keken er enorm naar uit omdat dat zowat onze luxe vakantie ging worden; goedkoop superlekker eten; denk maar aan een volledige octopus voor 7 euro, een pot mosselen voor 3 euro en halve liters bier voor 1 euro, HEERLIJK; luxueuze verblijven met airco en alles erop en eraan voor maximum 8 euro per persoon en de vriendelijkste mensen in de wereld, Albanië is dus absoluut een aanrader voor reizigers met een budget!

Miro pavsje en tot de volgende, Albania!

Julia & Sonia