Dag 12-14: Genieten in Kroatië

uitzichtdubrovnik

In Kroatië hebben we het geluk gehad via Airbnb een goede BnB te vinden. Op zowat 12km van de bekende stad Dubrovnik verbleven we bij Niko & Olga, waar we meer dan welkom waren en mochten genieten van hun moestuintje.

We zitten aan de helft van onze reis qua tijd en route! We hebben  er nu een totaal van ongeveer 3500km op zitten. En ons verhaal zet zich verder, deze keer in Oost-Europa.

KaartjeReisTotNuToe

We namen, na wederom een poging tot liften, een bus van Trieste tot in Dubrovnik.

julieblijknuffelbus

Vanaf nu raden we Italië af aan elke reiziger die we tegenkomen die plannen heeft te gaan liften in de laars van Europa. Het internet (de site hitchwiki.com, zeker eens bezoeken) vertelt ons dat liften in Spanje moeizaam kan verlopen, maar onze ervaring leert ons dat het dus nog erger kan.

Na op Couchsurfing wat berichtjes te sturen, vervolgens naar hostels te zoeken, die minstens 40 euro per persoon waren, hebben we ons weer tot Airbnb gericht na onze eerste goede ervaring, waar we dan uiteindelijk voor 25 euro per persoon een prachtige BnB vonden. Toegekomen in de BnB merkten we meteen dat het een goede tijd ging worden. Het huis bestond uit verschillende niveau’s, op ’t ene de patio, het andere de groententuin en dan nog het hoogste platform met zwembad.

juliebenenzwembadzwembadbnbgroententuinuitzicht

Een kort overzichtje van de producten die biologisch gekweekt waren en die wij gratis tot onze beschikking kregen:

 • tomaten
 • aubergine
 • courgette
 • komkommer
 • ajuin
 • nectarines
 • appels
 • tijm
 • marjolein
 • oregano
 • basilicum
 • peterselie

Sonny was dolblij dat we eens een keuken hadden om in te koken. We hebben heerlijke spaghetti gemaakt! Op de foto zie je ook nog 1 van de 2 flessen zelfgemaakte wijn die we gratis van Niko kregen.

spagetti

Daarbovenop konden we naar hartenlust een paar plonsjes nemen in het zwembad en raakten we tot in het centrum van Dubrovnik met de auto dankzij 2 sympatieke Bulgaren die hun vakantie in dezelfde B&B als ons doorbrachten.

juliewandelt2  juliekasteel juliebrug

Vesi en Georges waren een koppel van rond de 30 en ze spraken allebei bijna perfect Engels. We bezochten samen de oude stad van Dubrovnik, waar enkele scènes van Game of Thrones zich afspelen! Fanatiekelingen die we zijn gingen we ook eens binnen in de toeristische shop en bekeken we achteraf nog eens de laatste afleveringen opnieuw om helemaal enthousiast te worden als er scènes aan bod kwamen waarvan wij ons exact konden herinneren op welke plaats ze gefilmd waren.

winkelgot

Ze deelden graag hun eten en auto met ons en vertelden ons de geschiedenis van het voormalig Joegoslavië. Julie hing aan hun lippen en we waren allebei verwonderd toen ze over hun kindertijd vertelden tijdens het communistische bewind onder Tito.

selfiebulgaren

We bezochten ook de mooie stranden van Kroatië en bestudeerden de fauna en flora in de Kroatische wateren van dichtbij met de GoPro (filmpjes komen eens we goed internet hebben). Met de zwemvliezen op zak en de duikbrillen en snorkels in de aanslag zijn we visjes gaan spotten. Grappige anekdote: De body strap van Sonny van de Gopro was in zijn rug gebrand, haha.

DCIM100GOPROGOPR0538.

DCIM100GOPROGOPR0550.

In de B&B waren ook nog andere gasten, zoals een lieve Duitse oma met haar kleinkinderen. Ze maakte typische Duitse kost, de kartoffelen konden dus zeker niet ontbreken. Ze leerde ons hoe we het best onze aubergine konden klaarmaken en gaf ons graag proevertjes van het eten dat ze zelf klaarmaakte en restjes die ze overhad. Julie haalde haar beste Duits boven en zou haar Duitse leerkrachten van het middelbaar trots gemaakt hebben. We kregen tips hoe het snelst naar het strand te geraken. Ze heeft ons erg veel geholpen en in ruil sloegen we erg graag een praatje met haar en haar kleinkinderen.

duitsekinderen 6

Miniappeltjes rechtstreeks van de boom!

De bazen van de B&B zelf waren ook al eind de 60 en ook zij spraken Duits. Na 40 jaar in Duitsland gewoond te hebben, keerden ze naar hun geboortestreek in Kroatië terug om daar van hun pensioen te genieten. De B&B hadden ze eigenhandig gebouwd over een periode van 20 jaar en ze waren er alletwee apetrots op. De man was enorm vriendelijk en kon niet meer stil zitten na een leven lang van intens labeur. De dame kon haar niet zo goed uitdrukken in het Duits, maar haar enorme glimlach wist ons wel altijd te vertellen dat ze met alles dik ok was.

uitzichtjebnb

We hebben een enorm mooie tijd gehad in Kroatië waar we onze batterijen weer hebben kunnen opladen na een reeks van demotiverende gebeurtenissen in Italië. Het liften zal hierna weer hervat worden en hopelijk zijn de Oost-Europeanen toch was opener en worden we gemakkelijker meegenomen.

Zonnige groetjes

July en Sonnie

handenzwembad juliebubbelszwembad