Duurzame dienstverplaatsingen

Gebruik van de SocialCar app (c) SocialCar Project

Doordeweeks saai in de file staan? Dat is niets voor mij. Ik pep mijn werkdagen op dankzij een waaier van alternatieven voor mijn dienstverplaatsingen. Geen idee of dit ook iets voor jou is? Ga je mogelijkheden na en probeer het gewoon eens uit.

Tip: Heb je net als ik last van keuzestress? Test als Brusselse pendelaars de RideMyRoute app uit: een multimodale routeplanner die carpool en openbaar vervoer met elkaar combineert. De oplossingen zijn nog niet optimaal, maar je krijgt een ruim overzicht over wat je mogelijkheden zijn…

Met de trein (of openbaar vervoer algemeen)

Je geraakt héél vlot rond naar de grote stations. Alle treinen leiden naar Brussel en vanuit Brussel trein je België rond. Grote treinstations beschikken vaak over busstations, waardoor ook je laatste kilometers gedekt zijn.

Het voordeel? Dit is het perfecte moment om de voorbereiding van je meeting nog even te doorlopen. Vaak komen er in de loop van de dag (onverwacht) heel wat taken op de planning bij, maar eenmaal onderweg staat je focus op de meeting. Gebruik die tijd om je gedachten even op orde te zetten.

Tip: Bang voor het kabaal van andere reizigers? Breng een hoofdtelefoon mee en sluit het lawaai gewoon buiten. Een andere optie is een 1ste klasse treinabonnement bespreken met je werkgever om in alle comfort te reizen en telewerken.

Telewerken op Thalys

(c) Mpact vzw

Of tele-workshoppen met een mini-werkgroep als je trein te véél vertraging heeft.

 

Met de blauwe fiets

Naast de bus, is de fiets vaak een goede optie om je vlot door een stad te begeven of om je laatste kilometers na je trein te overbruggen.

Ontdek alvast deze 3 handige fietsdeelsystemen:

  • Blue-bike op 53 locaties (vooral grote Belgische stations),
  • Villo! In stad Brussel
  • en Vélo in stad Antwerpen.

Het voordeel? Strek die benen en haal een frisse neus voor extra energie tijdens je meeting. Over een afstand van 5 à 10 kilometer is dit zeker een haalbaar alternatief, want druipend van het zweet toekomen is nu ook geen aanrader.

Tip: Om veilig te fietsen en te vermijden dat je telkens even stopt om je route te checken, komt een smartphone-houder goed van pas. (PS Ken je eigen conditie en hou rekening met hoe nauwkeurig de tijdsinschatting van Google Maps voor jou is. Bij mij valt dat soms dik tegen bijvoorbeeld)

Banner op de Blue-bike

(c) Mpact vzw

Als ik de kans ertoe krijg, dan waag ik me wel eens aan een langere fietsrit. Ik zie dit als ontspanning want ik krijg er volop energie van. Met logistiek voor een infostandje op de Blue-bike? Géén probleem toch…

 

Met de vouwfiets

Een andere top-combinatie, is je fiets – in plooibaar formaat – gewoon meenemen op de trein. Is er geen fietspunt met deelfietsen in de buurt van je eindstation bijvoorbeeld, dan heb je wel je fiets bij de hand.

Tip: Investeer in een lichtere vouwfiets van goede kwaliteit. Je perfecte vouwfiets klapt vlot open en toe en weegt niet te zwaar om er enkele honderden meters mee te stappen.

Plooifiets op het werk

(c) Mpact vzw

Oooeeh, een vervoersmiddel dat ik nog niet heb gebruikt? Onmogelijk! Dat testen we zo snel mogelijk uit!

 

Met Cambio-oooooh

Wanneer een bedrijf moeilijker bereikbaar is met openbaar vervoer of met de fiets, dan is het soms vlotter en simpelweg sneller om een huurwagen van de cambio-vloot te ontlenen. Je vindt deze deelauto’s in de grootste Belgische stations, op meer dan 430 standplaatsen.

Tip: Bepaalde standplaatsen zijn zeer geliefd. Reserveer tijdig je cambio. Vergeet hierbij niet je nodige uitrustingen aan te vragen: GPS? Handmatig of automatisch schakelen? Kofferruimte nodig?

(c)Mpact vzw

(c) Mpact vzw

Carpoolen, what else?

En voor al je dagelijkse woon-werkverplaatsingen met de auto? Carpoolen uiteraard, want solo-autorijden is zooo démodé! Schrijf je in op carpool.be (of via de specifieke URL van jouw bedrijf), maak een profiel aan en plaats een zoekertje om je ideale match te vinden. Eenvoudig toch?

Serieus goeie tip: Is jouw bedrijf nog niet aangesloten? Neem dan contact op met carpool@mpact.be, want wij komen graag langs om daarin verandering te brengen. 😉

Aanschuiven voor een ijsje… maar toch niet voor je abonnement?

Ben je een expert in al zijn vervoering? Met Olympus combineer je op moeiteloze en efficiënt wijze al deze verschillende mobiliteitsdiensten.

“Olympus is een B2B platform dat vraag en aanbod rond mobiliteit bundelt, zodat mobiliteitspakketten moeiteloos worden samengesteld. Dit dankzij een mobiele app en de Olympus mobibkaart.” – Dixit Olympus.

En nu is het aan jou! Laat je me weten hoe dat loopt, fietst of treint?