Hoe verhoogt Mpact de toegang tot fietsen?

Fietsen is de toekomst! We stellen daarom met veel plezier twee van onze diensten voor die hard aan die toekomst aan het timmeren zijn.
Circulaire bibliotheek voor kinderfietsen
Op Wielekes, onze jongste dienst, maakt fietsen van kinds af aan een evidentie. Op een goede 10 jaar is Op Wielekes uitgegroeid van een klein initiatief in Gent tot een netwerk van fietsdepots voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Via Op Wielekes krijgen kinderen toegang tot een kwalitatieve fiets op maat. Je leent een fietsje zoals je ook in de bibliotheek een boek leent. Is je fiets te klein geworden? Dan ruil je die in voor een groter exemplaar. Zo heb je steeds toegang tot een fiets op maat. Via deze dienst dragen we niet alleen bij tot een meer circulaire economie – de gebruikte fietsjes worden immers opgelapt en hergebruikt – maar verlagen we ook de financiële drempels om kinderen te laten fietsen. Tussen de 2- en 12-jarige leeftijd van je kind moet je al gauw 5 à 6 kinderfietsen aankopen – en dat is niet voor iedereen een evidentie.
Daarom houden we met Op Wielekes kinderfietsen betaalbaar. Hierdoor wordt (leren) fietsen maximaal toegankelijk, ook voor gezinnen die het minder breed hebben. Daarenboven werkt deze dienst emanciperend: kinderen raken reeds op jonge leeftijd vertrouwd met fietsen in het verkeer, waardoor ze op latere leeftijd makkelijker kunnen gaan en staan waar ze willen.
G-fietsen delen met elkaar
Een tweede initiatief waarmee Mpact fietsen voor iedereen mogelijk maakt, is door aangepaste fietsen aan te bieden op ons platform voor voertuigdelen, Cozywheels. Van onze contacten op het terrein vernemen we immers vaak dat het voor mensen met een beperkte mobiliteit een heuse uitdaging is om een aangepaste G-fiets te vinden.
Als antwoord hierop hebben we in samenwerking met de Stad Brugge het project ‘Tope Riejn’ gelanceerd. Hierbij delen elf Brugse woonzorgcentra 25 aangepaste fietsen, waaronder tandems, rolstoelfietsen en riksja’s. Brugge doet meer dan haar duit in het zakje door G-fietsdelen ook financieel toegankelijk te houden: de gebruikers van deze fietsen krijgen immers een korting van 15 euro op het lidgeld van Cozywheels.
Bruggelingen die zich zelfstandig willen verplaatsen naar vrienden en familie, een uitje willen maken, boodschappen willen doen enzoverder, hoeven dus niet langer zelf een peperdure aangepaste fiets te kopen: via Cozywheels kunnen ze immers gebruik maken van een G-fiets in de buurt en zo vlotjes participeren aan het dagdagelijkse leven. Hiermee dragen we bij aan onze ambitie om van (fiets)mobiliteit een basisrecht te maken.