‘Iedereen Mobiel’-project experimenteert met het aanbieden van aangepaste voertuigen in Dendermonde

Interview met Esen Köse (projectmedewerker Mpact) ter ere van de officiële kick-off van het project op 23 mei 2025. Dit project kadert binnen SMALL.
Hoe komt het dat jullie met het ‘Iedereen Mobiel’ project in Dendermonde zitten?
“Dat is toevallig. We zijn gecontacteerd door CM en IKOO vzw. Deze vzw is door de overheid erkend om aangepast vervoer te organiseren voor minder mobiele personen in de regio Waas en Dender. Ze willen een breder doelpubliek toegang geven tot aangepast vervoer en hebben daarvoor dus samen met ons dit proefproject opgezet.”
Welk doelpubliek bereiken ze op dit moment?
“Op dit moment zijn het vooral de mensen die al op de een of andere manier in contact staan met IKOO vzw die gebruikmaken van het aangepaste vervoer. Dus het zou de bedoeling zijn om ook mensen daarbuiten toegang te geven.”
“We hebben een liftbus, aangepaste deelwagen, duofiets en een aangepaste off-road bike opgenomen in het project.”
Waarover gaat dat ‘aangepaste vervoer’ concreet? Wat houdt dit in?
“In het algemeen gaat ‘aangepast vervoer’ ofwel om ritten met chauffeur voor mensen die zelf niet kunnen rijden of om voertuigen die aangepast zijn voor bijvoorbeeld het vervoer van iemand die een rolstoel gebruikt.”
Binnen ons project gaat het enkel om de voertuigen. We hebben een liftbus, aangepaste deelwagen, duofiets en een aangepaste off-road stoel opgenomen in het project.”
En wat is de rol van Cozywheels daarbij?
“Ons deelplatform Cozywheels doet mee aan het experiment om het particulier delen van de aangepaste voertuigen te faciliteren. We hebben ook ervaring met de sociale impact van mobiliteit. Het doel van het project is om een netwerk op te zetten in de Waas- en Denderregio. CM heeft trouwens ook wel de ambitie om dit soort aanpak in heel Vlaanderen te bekijken.”
Jullie hebben gekozen voor co-creatie, zie je daar op korte termijn al concrete resultaten van?
“Zodra duidelijk was dat we gingen samenwerken, hebben we inderdaad ingezet op co-creatie. We hebben daarvoor verschillende contactmomenten opgezet, waarvan er al 2 achter de rug zijn.*
En ja, je ziet echt meteen waarom het nut heeft om met een co-creatieve aanpak te werken. Veel van de deelnemers hebben bezorgdheden die ze zouden kunnen oplossen simpelweg door samen te werken en in dialoog te gaan met elkaar. Ook bij de eindgebruikers kom je echt tot inzichten die je met een simpele enquête niet zou verkrijgen.
Het delen van aangepaste voertuigen is een nieuw concept voor ons allemaal, dus we moeten daarin groeien. Op zulke momenten komt co-creatie heel goed van pas.”
“We willen een manier vinden om bij lokale beleidsmakers ook een draagvlak te creëren.”
Wat is er je bijgebleven van de co-creatie-momenten?
“Tijdens de eerste co-creatie workshop zijn we veel bezig geweest met hoe we beleidsmakers kunnen betrekken zonder ze nog extra te belasten of puur financieel een tussenkomst te vragen. We willen een manier vinden om bij hen ook een draagvlak te creëren.”
En?
“Het blijft een beetje een vraagteken voorlopig. We hebben bijvoorbeeld in Dendermonde een fijn contact met een aantal diensten, maar niet noodzakelijk met de beleidsmakers. We gaan dus sowieso nog focussen op het betrekken van dat niveau, zowel daar als in andere steden en gemeenten.”
Hoe verloopt de rest van het project, kan je daar al iets over vertellen?
“We organiseren nog een testmoment in het kader van CM Gezonde Buurten, zo bekijken we samen hoe deelmobiliteit invloed heeft op sociaal welzijn. In 3 andere momenten willen we nog verdere input verzamelen: eentje over toegankelijkheid, eentje over multimodaliteit en de laatste als evaluatie.”
“We willen tegen het einde van het project te weten komen wat er beter zou moeten bij de voertuigen, bij de gemeente, Cozywheels … om dit soort projecten beter te laten werken voor de doelgroep. Alle inzichten zullen we samenvatten in guidelines.”
Die guidelines kunnen andere gemeentes dan gebruiken om zelf aangepaste voertuigen te delen?
“Zeker. Onze guidelines zullen waardevol zijn voor andere steden en gemeenten in de Dender- en Waasregio. Maar ook voor andere gemeentes in heel Vlaanderen is het natuurlijk interessant, want dit is een heel concreet project dat beleid over toegankelijkheid in de praktijk brengt. We zien al dat betaalbaarheid, beheer en het sociaal welzijn enkele van de topics gaan zijn hierin.”
“Aangepaste voertuigen zijn heel onzichtbaar in de publieke ruimte. Het is ook niet top-of-mind in mobiliteit, laat staan in deelmobiliteit.”
Zijn aangepaste voertuigen een hot topic? Het is belangrijk maar lijkt niet iets waar je veel over hoort.
“Bij Mpact hebben we echt gemerkt dat er vraag is naar het delen van aangepaste voertuigen. Die voertuigen zijn niet goedkoop, dus delen kan helpen om de financiële drempel te verlagen. We zijn daar pioniers in, we zijn in Brugge bijvoorbeeld ook actief met Cozywheels in het project Tope Riejn. Daarnaast starten we binnenkort met een gelijkaardig project in Izegem.
Aangepaste voertuigen zijn heel onzichtbaar in de publieke ruimte. Het is ook niet top-of-mind in mobiliteit, laat staan in deelmobiliteit. Het zal interessant zijn om te zien hoe de aanwezigheid van de voertuigen in Dendermonde gaat helpen met de bekendheid ervan, zowel bij gebruikers als bij beleidsmakers.”
Wil je meer weten over co-creatie en deelmobiliteit? Schrijf je in voor ons webinar op 3 juni.
* Het eerste co-creatiemoment bracht de aanbieders van voertuigen samen, waaronder de Sportdienst, het OCMW en Ikoo vzw. Ook iemand van de CM die veel kent van de VAPH-subsidies was betrokken. Daarnaast was ook een expert toegankelijkheid (INTER) en een vertegenwoordiger van mensen met handicap aanwezig.
Het tweede moment focuste meer op de eindgebruikers. Mensen die al gebruikmaken van aangepast vervoer, mensen met verschillende soorten handicaps, vertegenwoordigers, maar ook de Sportdienst was er terug bij.