Interview met Lotte: Leerecosysteem voor gedeeld gebruik en herstel in Gent part II

Lotte vertegenwoordigt Mpact (samen met Tjalle) in LESLEC: het leerecosysteem rond delen en hergebruik in Gent.

Dag Lotte, let’s talk LESLEC! Waar zitten jullie op dit moment met het project?

“We zijn dit jaar eigenlijk bezig geweest met de verkennende fase. Het is heel uitzonderlijk dat een project de tijd krijgt om hun opstart zo grondig te doen. Nu begint het echte uitschrijven van het project. SPANNEND.”

Wat is er al veranderd sinds het gesprek met Tjalle in september?

“Sinds het gesprek met Tjalle hebben we nog veel aan de doelstelling gesleuteld. Het was niet verstaanbaar genoeg voor iedereen. We willen immers iedereen aan boord krijgen, niet enkel academici.”

En wat is de doelstelling?

“Ons doel is om in Gent van repareren en delen de norm te maken. We willen dat initiatieven, zelfstandigen en burgers samenwerken om dit waar te maken. We focussen ons nu op een aantal wijken.”

De doelstelling van het project wordt visueel voorgesteld tijdens een workshop.

Jullie doen dat met een ‘lerend netwerk’ als eindresultaat, waarover gaat dat?

“Het gaat inderdaad om die onderlinge verbinding, de focus zal echt liggen op leren van elkaar en transformatief leren. Communicatie, vrijwilligerswerking of een stiel, zijn allemaal relevante topics om over bij te leren. Ook plekken hebben waar er geleerd kan worden, is belangrijk. En uiteraard: door elkaar te kennen, wordt iedereen sterker en blijft het netwerk ook groeien.”

Klinkt als een groot werk, waar zien jullie valkuilen?

“We willen de toegankelijkheid verdiepen, we willen dus echt iedereen bereiken, welke achtergrond dan ook. Dan moet je de juiste kanalen te pakken krijgen, want niet iedereen leest het GMF-boekske.” (Frontaal, het magazine van Gents Milieufront, nvdr)

In januari doen jullie al een event, wat gebeurt er daar?

“Het event wordt meteen een moment voor de organisaties die we reeds bereikt hebben om te netwerken en uit te wisselen. Het is ook een manier voor ons om te zeggen waar we staan en input te krijgen.”

Wat heb jij zelf al bijgeleerd?

“Ik heb veel nagedacht over organisatienetwerken, hoe die in elkaar zitten, en wat de rol van het individu daarin is. Het idee dus dat je zelf niet alles moet kennen, je moet gewoon iemand in je netwerk hebben die het kan. We hebben hierbij trouwens een boek als leidraad gebruikt: Organisatienetwerken – De organisatievorm van de toekomst (Patrick Kenis – Bart Cambré)

Zijn er tools die al handig gebleken zijn voor jullie opstart?

“Miro. Voor mij werkt dit heel goed, je ziet het echt groeien. Voor andere mensen in de groep is het soms wat te chaotisch. Veel live samenkomen werkt ook echt heel goed. We zitten op de werkplekken van de trekkers of op de plekken van de deelinitiatieven zelf.”

Welke mascotte zou LESLEC hebben voor jou?

“Een kruisspin. Die weeft een web waar ie dan middenin gaat zitten. Het middelpunt van dat web is bij ons de gezamenlijke doelstelling. Maar heel belangrijk: het web vangt nog altijd vliegen zonder dat de spin in het web zit! Dat is ook ons doel, dat dit netwerk een levend ding wordt dat functioneert zonder dat wij er nog centraal in zitten als projecttrekkers.”

Dankjewel voor dit korte interview, Lotte! Doe zo voort!

Verschillende organisaties bundelen hun krachten om een Leerecosysteem in Gent op te zetten, met de focus op gedeeld gebruik en herstel: De Transformisten, Wij Delen, Mpact, Gents MilieuFront (GMF) en LABO vzw. De groep ontvangt hiervoor ondersteuning van Europa WSE.