Julie’s vooroordelen over Oost-Europa ontkracht

Voor mij, Julie, is het de eerste keer dat ik hier een voet binnen zet. Ik ben nog nooit tot hier gereisd en had daar nooit echt de intentie toe. Ik had tal van vooroordelen en zal alles voor jullie eens uitschrijven om een beter beeld te schetsen van wat liften in Oost-Europa betekent en welke sfeer hier hangt.

Vooroordeel 1: Oost-Europeanen zijn boeven en dieven

FOUT. In België durven mensen wel eens Oost-Europa aan misdaad te linken, maar wij leerden de Oost-Europeanen kennen als lief en vredevol. Vanaf je hier buiten op straat komt en je nog maar met een klein probleem zit komt iedereen je helpen. Als mensen zich niet goed kunnen uitdrukken in het Engels zullen ze boos worden op zichzelf en zelfs in het café aan de overkant van de straat gaan vragen of iemand Engels kan om ons toch nog maar te kunnen helpen. Pickpockets vind je in elk land natuurlijk maar mijn algemeen gevoel is toch wel dat mensen hier hardwerkende eerlijke mensen zijn die graag wat meer toerisme willen om de economie wat te helpen. En tevreden toeristen komen natuurlijk terug en zijn de perfecte mond op mond reclame. Misschien daarom dat wij ons wat in de watten gelegd voelen, we voelen ons in elk restaurant of winkeltje als een koningspaar.

Totaal ongevaarlijke Albanezen

Vooroordeel 2: In Oost-Europa zal ik mij bedekter moeten kleden als vrouw.

FOUT. In Croatië heb ik erg veel blote buiken, billen en diepe decolletés gezien. Vrouwen komen in het algemeen wel minder op straat, zeker in Albanië, maar naar de avond toe verschijnen ze opeens wel. Lange jurken, kilo’s make-up en juwelen in overvloed. Jonge meisjes kleden en gedragen zich redelijk westers, terwijl de volwassen vrouwen al meer naar de gekende luipaardprint durven grijpen. Wel is het duidelijk dat de vrouw hier in een meer onderdanige positie aanneemt tegenover mannen, ook tegenover toeristen zoals Sonny. Vanaf het duidelijk wordt dat ik, een meisje, bij hem hoor, bloeien ze wel direct open en zeggen ze al vlugger iets uit zichzelf.

(foto volgt, wifi laat ons weer in de steek 🙁 – ditmaal in een Kosovaars grill-restaurantje in Albanië)

Vooroordeel 3: in Oost-Europa is het gevaarlijker om te liften.

FOUT. Liften is in het algemeen niet gevaarlijk. In Oost-Europa durven ze al wat sneller geld te vragen voor de rit, maar ik heb me nog nooit bedreigd gevoeld. Mensen willen je écht helpen. Vooral de mannen zien er op het eerste zicht nogal nors uit, maar vanaf je een paar woordjes in hun taal probeert te leren, zijn ze je beste vriend.

Dat is ook een tip die ik wil meegeven aan iedereen die het ooit eens zou proberen om te gaan liften of gewoon bij andere reizen: leer de lokale taal! Ook al is het maar hallo, dankje, afscheid nemen, enzovoort, mensen appreciëren dit echt. Ook moet je in je achterhoofd houden dat de oorlog in dit gebied nog niet erg lang achter de rug is. Volwassen mannen hier hebben legerdienst gedaan en tussen bepaalde landen onderling is er nog steeds wat wrevel. Het is interessant om te polsen naar mensen hun herinneringen aan die periode, maar je moet wel op je hoede zijn niet een verkeerde snaar te raken.