Ledendag Mpact vzw 2019

Donderdag 28 november ging de jaarlijkse Mpact ledenbijeenkomst door, dit keer in De Winkelhaak in Antwerpen. Een heel mooie locatie nabij het station.

(c) Mpact

De deelnemers werden verwelkomd met een glaasje fruitsap, water, frisdrank of alcohol, en een broodje.

Om 18.30 uur startten de toespraken. David leidde de avond in met wat er in de MMC-wereld gaande is. Wist je dat er bij de MMC, in Vlaanderen samen met de Brusselse en Waalse chauffeurs,  ondertussen al meer dan 3.000 vrijwilligers zijn? En dat die vervoer verzorgen voor 40.000 leden? En allen samen rijden zij meer dan 10 miljoen(!) kilometer per jaar.

Ook onze diensten huisruil en woningoppas kwamen aan bod.

David Van Kesteren (Afgevaardigd Bestuurder Mpact) – (c) Mpact

Vervolgens zorgde Angelo Meuleman, projectleider bij Mpact, voor een overzicht van het voorbije jaar: onze carpool app, het congres Shared Mobility Rocks, het Cambio deelfeest, Mobicalendar, de Mobipunten, … Neem eens een kijkje op onze website om meer te weten te komen over deze projecten.

Angelo Meuleman (Projectleider) – (c) Mpact

Mevrouw Anne Dinet van de organisatie Abbeyfield, gaf een heel interessante voorstelling over cohousing voor 55-plussers. Als je geen behoefte meer hebt aan een groot huis en dito tuin, en graag wat mensen om je heen hebt, is cohousing dé oplossing. Meer info hierover vind je op www.abbeyfieldvlaanderen.be.

Anne Dinet (Abbeyfield) – (c) Mpact vzw

Daarna werden er groepjes gevormd om van gedachten te wisselen over: innovatie en de zelfrijdende auto, de Minder Mobielen Centrales, huisruil en woningoppas.

(c) Mpact

De avond werd afgesloten met een gezellige receptie.

Op deze ledendag waren de deelnemers vooral vrijwilligers bij de Minder Mobielen Centrales, die het aangenaam vinden om elkaar eens te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Eén van die deelnemers sprong wel een beetje in het oog vanwege zijn leeftijd. Marnix,  19 jaar en daarmee waarschijnlijk onze jongste vrijwilliger.

Wij hadden achteraf een gesprekje met hem:

Hoe heb jij de MMC leren kennen?
“Ik had er vorig jaar een advertentie over gezien in de gemeentekrant, en het leek me wel interessant. Ik had toen echter nog mijn beginnersautootje dat startproblemen had, dus rijden voor de MMC was op dat moment niet echt iets dat me aansprak.

In april heb ik dan een nieuwe auto gekocht en zocht ik excuses om te kunnen rondrijden. Ik herinnerde me de advertentie van de MMC terug, maar had eerst nog een hele hoop examens te gaan. Ik nam me toen voor om pas na de examens te starten met MMC maar was wel langs geweest voor informatie en ik vond het zeer interessant.  In de zomervakantie ben ik dan beginnen rijden.”

Rijd je vaak of af en toe eens?
“Aangezien ik de MMC combineer met mijn studies is het soms uitzoeken wanneer ik kan. Overdag lukt het niet zo vaak, maar ik doe wel wat ritten in het weekend of vroeg in de ochtend/laat in de avond. Ik heb toch minstens 1 rit per week denk ik.”

Marnix – (c) Mpact

Wat denken je medestudenten over jouw vrijwilligerswerk?
“Tot mijn verbazing hebben studenten eigenlijk wel interesse in MMC. Veel studenten vinden het wel interessant en een leuk initiatief, maar hebben er nog nooit van gehoord. De gemeentekrant is natuurlijk ook niet iets dat door studenten wordt gelezen. Het idee om met de auto te kunnen rijden spreekt velen van ons wel aan; we hebben nog maar een paar jaar ons rijbewijs en rijden dus allemaal nog heel graag.”

Wat zijn de bestemmingen waar je naartoe rijdt?
“Ik woon centraal in Heist-op-den-Berg, dus ik krijg vaak kortere ritten naar de huisarts/kapper, maar doe ook wel verdere ritten. Zo heb ik al mensen naar het ziekenhuis van Leuven gebracht, of een rit om 4u ’s ochtends naar Berchem station voor een mevrouw die op vakantie vertrok.”

Vinden de mensen het niet raar dat je zo jong bent?
“Wat wel grappig is door het leeftijdsverschil, is dat een deel van mijn passagiers, zeker zij die van Heist zijn, mijn grootouders kennen en dan verhalen bovenhalen die zich 60 jaar geleden hebben afgespeeld, toen zij nog jong waren.”

Hoe ervaar je dit vrijwilligerswerk?
“Ik vind het wel leuk, ik rijd graag en ik help ondertussen nog een hoop mensen. Ik wil het zo lang doen als mogelijk is in combinatie met mijn studies/werk volgend jaar.”

(c) Mpact

Hoe ervaar je de passagiers? Zijn ze vriendelijk? Zijn ze dankbaar?
“Je ziet wel dat de mensen altijd blij zijn als ik er ben. Bij mij zijn ze meestal ook een beetje gechoqueerd dat ze “zo ne jonge gast” hebben als chauffeur. Soms geloven ze eerst niet dat ik effectief een chauffeur van de Minder Mobielen Centrale ben.”

Heb je contact met de andere vrijwilligers?
“Ik was net te laat voor de eerste bijeenkomst met de andere vrijwilligers van Heist, en de tweede bevindt zich in het midden van mijn blok dus ik weet nog niet of ik hier aanwezig kan zijn. Ik was wel aanwezig op de bijeenkomst van Mpact. Daar had ik pas voor het eerst door dat er echt geen andere jongeren zijn die rijden voor de MMC, iets wat ik toch niet verwacht had.”

Bedankt, Marnix. Hopelijk werkt jouw inzet inspirerend voor andere jongeren!