Interview met Tjalle: Leerecosysteem voor gedeeld gebruik en herstel in Gent

Verschillende organisaties bundelen hun krachten om een Leerecosysteem in Gent op te zetten, met de focus op gedeeld gebruik en herstel: De Transformisten, Wij Delen, Mpact, Gents MilieuFront (GMF), LABO vzw, Saamo en Refu Interim. De groep ontvangt hiervoor ondersteuning van Europa WSE.

Het project heeft als bijnaam ‘LESLEC’… Gesundheit! Wat betekent dat?

We hebben ‘leerecosysteem’ omgevormd tot een vreemd letterwoord. De volledige naam is: Leerecosysteem Gedeeld Gebruik en Herstel in Gent. (Het project heet ondertussen ‘LES’, nvdr)

Iedereen weet dat Gent fantastisch is, maar we moeten toch de vraag stellen: waarom Gent?

Wel, in de eerste plaats omdat ons kantoor hier is. Gent is ook een stad waar al veel deel- en circulaire initiatieven plaatsvinden. Wat we missen, is een overzicht en verbinding tussen al deze projecten. Dat aanpakken zou het ecosysteem een duwtje in de rug kunnen geven, zodat iedereen kan blijven groeien en innoveren. We richten ons met het project voornamelijk op wie aanwezig is in de wijken Brugse Poort en Dampoort.

Wat is het doel van het project?

We willen een soort levend netwerk creëren dat huidige en toekomstige initiatieven ondersteunt. Op die manier kunnen we blijven leren en uitwisselen. Persoonlijk zie ik ook mogelijkheden om deze projecten veerkrachtiger te maken, zodat ze minder afhankelijk zijn van de omstandigheden. We bevinden ons momenteel in de verkennende fase van het project, dus we zullen zien waar het in 2025 heengaat.

Waarom Mpact? Welke van de Mpact-initiatieven kan hier iets aan bijdragen?

We zijn hier zeker met Cozywheels in gedachten aan begonnen. Het is een voor de hand liggende link, want Cozywheels gaat over het delen van auto’s en fietsen met buren. Daarnaast is Mpact al 50 jaar gevestigd in Gent. We bedienen heel Vlaanderen vanuit dit kantoor, maar soms vergeten we dat Gent ons ankerpunt is. Als we andere initiatieven kunnen helpen en onderdeel kunnen worden van een lokaal netwerk, is dat een win-win.

Stel, een organisatie wil zich bij dit leerecosysteem aansluiten. Wat zou dan de eerste regel of tip zijn die je hen zou meegeven?

De eerste regel van deze fight club is… praat erover 🙂 Als we er niet over praten, blijft het onder de radar. Dus vertel het verder dat dit project in de steigers staat!

Wat is voor jou het meest onverwachte item dat gerepareerd of gedeeld werd in één van deze initiatieven?

Ik kan niet echt een item bedenken dat me verraste, omdat ik veel van de initiatieven al kende. Maar ik was gefascineerd door het borgsysteem van Klusserette. Zij werken met gedeelde gereedschappen. Zoals ik het begrijp, hebben ze niet de klassieke opzet van verzekering en borg. De gereedschappen zijn in plaats daarvan gezamenlijk eigendom. Als er iets gebeurt en een gereedschap breekt, moet je het hen laten weten. Maar je hoeft hen geen boete te betalen, omdat deze gereedschappen “onze gereedschappen” zijn. Met een systeem als dat is de drempel om deel te nemen veel lager. Er zijn echter wel enkele items die vaker breken dan andere. Voor die items geldt een extra vergoeding bovenop het abonnement. Dit systeem is origineel en het werkt goed!

Als het leerecosysteem een mascotte had, wat zou dat zijn en hoe zou het de geest van gedeeld gebruik en herstel in Gent vertegenwoordigen?

°zucht° … een mier of zo? Omdat ze samenwerken om de wildste dingen te bouwen. En ze weten hoe ze hun handen moeten gebruiken (figuurlijk)!

Dank je, Tjalle, voor het toelichten van dit project! Lees hier meer.

Ons volgende interview over LES zal zijn met Mpact-collega Lotte (Op Wielekes).