Mobiliteitsdag bij ABB NV, door Eva en Elke

Het is woensdagochtend. Ik worstel met mijn PC om de Skype-app te lanceren. Aan de andere kant van de lijn zit Eva De Decker te wachten. Eva werkt als Environmental Coordinator bij ABB Benelux, op de vestiging in Zaventem. In september organiseerde ze naar jaarlijkse goede gewoonte de mobiliteitsdag en dit keer was Mpact erbij.

Dit jaar gaat Eva er helemaal voor. Sinds 2016 gebruikt ABB NV onze software carpool.be en MyMobiCalendar om werknemers met elkaar te laten carpoolen en om hen het fiscaal voordeel en andere incentives aan te bieden. Naast het excellent carpoolaanbod (al zeggen we het zelf) lanceerde ABB in samenwerking met de mobiliteitsorganisatie Mobiel21 het Van5Naar4-spel op de werkvloer.

Eva De decker

(c) ABB Benelux – Eva De Decker

Het startschot

De mobiliteitsdag was dan ook het perfecte startschot om beide acties te lanceren. Mpact bracht (potentiële) carpoolers samen in een infosessie. Tijdens de lunchpauze installeerden we een mini-infostand, die we aangrepen om extra zieltjes te winnen voor een tweede infosessie net na de middag.

De presentatie toonde onder meer hoe te registreren, een zoekertje in te geven en de registratiekalender precies te gebruiken. Eva zorgde nadien nog voor persoonlijke begeleiding door de zaken extra uit te leggen. Zo vergaten de werknemers niet om MyMobiCalendar in te vullen om hun fiscaal voordeel te verkrijgen.

Tijdens de infosessies lanceerde Eva ook het spel Van5Naar4, wat een ware boost gaf aan het carpoolen. Hiermee hoopt Eva voldoende aandacht te hebben besteed aan alle vormen van duurzaam vervoer. Werknemers spelen namelijk 6 weken lang mee en proberen hierbij 1 dag in de week anders (lees: duurzaam) naar het werk te pendelen.

Succesvolle stappen

En aangezien nieuwsgierige ik wil weten of ze het succesvol vond en hoe we haar verder kunnen ondersteunen, bel ik Eva even op om te horen hoe ze de campagne beleefd – misschien zelfs overleefd – heeft…

Eva steekt van wal: “Ons belangrijkste doel was om onze werknemers meer bewust te maken van de carpooloptie als één van de duurzame alternatieven. We merkten al snel hoe dit meer en meer begon te leven op de werkvloer: collega’s vragen al rapper of er niet dezelfde richting wordt uitgereden en doen duidelijk de moeite om anders te rijden, om samen te rijden. Ook uit onze metingen blijkt duidelijk dat er nu meer werknemers carpoolen!”

Ik vroeg of Eva een lijstje kon meegeven met succesvolle stappen die geholpen hebben om een carpoolbeleid te lanceren en ze gaf me volgende zaken mee:

  • Het is belangrijk dat het carpoolen intern zijn verhaal krijgt. Bijvoorbeeld: het carpoolconcept werd voorgesteld op de ondernemersraad en heeft daar ook de nodige draagkracht gevonden, want die raad is op zijn beurt promo beginnen voeren. Zo werd dit “vanzelf” binnen de organisatie uitgedragen.
  • Een tool, zoals carpool.be en MyMobiCalendar, aanbieden om het carpoolen praktisch te regelen.
  • Daarnaast een carpoolreglement voorzien.
  • Werknemers informeren via presentaties, infosessies, infostandjes, filmpjes, folders en affiches.
  • Veel promotie voeren rond carpoolen, maar daarbij kan je gerust ook ander duurzame alternatieven aanbieden. Bijvoorbeeld: dankzij het spel Van5Naar4 werd de sensibiliseringsperiode serieus verlengd: van lancering tot afronding blijft de sensibilisatie rond carpoolen echt werken.

Bijgevolg verkreeg ABB op 6 weken tijd een stijging van 3,8% carpoolers naar 10,2% carpoolers. Een stijging van maar liefst 6,4%!

Mobiliteitsdag ABB NV

(c) ABB Benelux – mobiliteitsdag ABB NV

Maar hoe zit dat dan bij de carpoolers zelf? Hoe hebben zij dit beleefd?

Eva liet weten dat er bepaalde teams duidelijk puur carpoolden en MyMobiCalendar invulden voor de fiscaal voordeel, en dat er andere teams waren die enkel carpoolden bij slecht weer.

Maar sommige werknemers hadden haar ook spontaan opgebeld. Gewoon om te laten weten hoe tof het was om een carpoolpartner te vinden die bij hen in de buurt woont, waarvan ze eigenlijk niet wisten dat die daar woonde.

Eva vertelt verder enthousiast hoe ze zélf iemand vond om mee te carpoolen via onze tool. “We proberen dat nu elke dinsdag te doen en ik vind dat gewoon fantastisch! Het is een heel leuke manier om mijn dinsdag af te sluiten: je kan vanalles kwijt over je dag, je leert elkaar gewoon beter én op een andere manier kennen.

Ik had die collega eigenlijk al eens gezien op het schoolfeest van mijn zoon en heb zo toevallig ontdekt dat zij in dezelfde gemeente woonde. Toen hebben we echter de stap niet gezet om te carpoolen. Met de lancering van het spel en de promotie van de carpooltool heb ik me dan toch ingeschreven en zo op die collega gevallen als carpoolpartner.

En dat is het leuke aan deze regeling: dat we in dezelfde gemeente wonen. Zo kan ik ’s ochtends eerst mijn zoontje naar de opvang brengen, waar ik dan ook afspreek met mijn collega. Het is een handige locatie, want de opvang ligt naast een cultureel centrum met grote parking en goede fietsenstalling. Dat is superhandig voor mijn collega die tot daar komt en haar fiets gemakkelijk kan wegstallen.

Vandaag ben ik in Etten-Leur en kon ik niet carpoolen, wat mijn collega superjammer vond! Vorige week was het trouwens haar verjaardag. Had ik dat van ’s ochtends al geweten dan had ik voor haar wel koffiekoeken meegenomen. Nu is dat niet gelukt, maar in de terugrit plakten de chocotoffs waarmee ze trakteerde wel tegen de tanden.”

Terugblik en toekomstmuziek

In Nederland krijgen de werknemers een financiële vergoeding om te carpoolen. Door deze incentive vullen carpoolers sneller MyMobiCalendar in. In België zijn er daarentegen veel meer werknemers die carpoolen, maar die daarom niet noodzakelijk registreren in MyMobiCalendar.

De carpoolpartner van Eva is daar bijvoorbeeld mee gestopt. Zij rijdt met een bedrijfswagen en heeft geen incentive meer nu het spel is afgelopen. Dit toont hoe belangrijk het is om werknemers een goede incentive te bieden. Eva vindt dit echter slechts bijkomstig: het belangrijkste voor ABB is dat de werknemers carpoolen.

(c) ABB Benelux - Winnaar mobiliteitsdag ABB NV

(c) ABB Benelux – Winnaar mobiliteitsdag ABB NV

In de toekomst wil ABB zeker inzetten op het verzachten van de werklast van het HR-departement door meer zaken via MyMobiCalendar op te volgen. MyMobiCalendar wordt nu enkel gebruik om de vergoeding voor carpoolen te verkrijgen en niet om andere vervoerswijzen in te vullen (hierop werd tijdens de carpoolpromo namelijk géén focus gelegd).

Wel ziet Eva hierin een goede oplossing om vlot een fietsvergoeding toe te kennen en bekijkt ze hoe ze in de toekomst deze mogelijkheden verder kan benutten. In 2017 zal dus zeker verdere promotie rond MyMobiCalendar worden uitgebouwd.

Een uur lang wist Eva me te entertainen met haar verhaal. Ze vond het trouwens interessant voor zichzelf om even alles op een rijtje te zetten. Als laatst gaf ze nog superlief mee dat ze wist dat Mpact er is voor haar bij vragen of problemen en Eva, dat deed me een enorm plezier om te horen! Want dan ben ik geslaagd in mijn missie.

Zo zie je maar! Ik hoop dat deze blog je kan bijleren hoe motivatie en een goede ondersteunende partij elkaar goed op weg kunnen helpen. Ben jij mijn volgende project?