Mpact-dienst Cozywheels viert haar 20ste verjaardag

Leden_van_Cozywheels

Op 6 december 2003 startte Cozywheels, het autodeelplatform voor buren dat door Mpact beheerd wordt. We vierden recent dus ons 20-jarig bestaan! We waren heel blij toen we ontdekten dat de deelgroep Oud-Borgerhout in 2024 ook hun 20ste verjaardag viert. We gingen op bezoek bij Tim, om een kleine bedanking te geven en eens te horen hoe hun deelgroep de afgelopen 2 decennia geëvolueerd is. 

Hoe is jouw deelgroep gestart, Tim?

“Ik gebruikte de oude auto van mijn ouders om naar mijn stage te gaan. Op een dag hadden er toevallig mensen in de wijk briefjes gebust met de vraag of iemand interesse had om een auto te delen. Zo zijn we 20 jaar geleden gestart met een deelgroep. Ik deelde mijn wagen met een ander gezin en nog 2 of 3 mensen.”

Is er door de jaren heen veel veranderd?

“Van de initiële deelgroep kenden wij niemand, we hebben via Cozywheels echt onze buren leren kennen. Doorheen de tijd kwamen er nieuwe leden bij via het kaartje op de site, via mond-aan-mond reclame in de buurt of omdat ze al iemand in de deelgroep kenden.

In al die jaren zijn er ook verschillende auto’s de revue gepasseerd, waaronder een Volkswagenbusje. Ondertussen is onze deelgroep in twee kleinere deelgroepen opgesplitst met in totaal 4 auto’s en meer dan 15 mensen.”

Zitten jullie ooit samen om wat dingen te bespreken of verloopt alles vanop afstand?

“Ja, we doen overlegmomenten. Op de overlegmomenten bespreken we of we nog willen groeien of niet, of alles nog in orde is met de auto’s, en wie wanneer op vakantie gaat. 

En ik moet ook wel zeggen: da’s echt wel nodig. Ja, want je hebt toch altijd zo’n beetje ‘desintegratie’. Sommige mensen zien elkaar in de buurt wel veel, maar je hebt daarom niet veel contact. We bespreken dan ook bepaalde mankementen aan de auto, zodat iedereen op de hoogte is van welk onderhoud er nodig is en waar ze op moeten letten. Ik heb bijvoorbeeld al gehad dat ik dan met een auto vertrek en dan zeg “ja maar die band staat plat.”

Heb je lang moeten nadenken vooraleer je met autodelen begon?

“Nee, eigenlijk niet zo lang. Mijn ouders bijvoorbeeld, die vonden dat wel wat raar. Allee ja, geen auto! Maar zoals gezegd, dat papiertje in de bus kwam op een moment dat ik de auto eigenlijk nauwelijks gebruikte. Het was echt op een punt gekomen van “ja, ik moet nog eens rijden want die auto staat hier nu weeral drie weken stil voor de deur.” Maar wat wel is, en dat vind ik zelf ook wel leuk, het is zoiets dat tot niet zo lang geleden heel onbekend was. Als je mensen vertelt dat je aan autodelen doet, is dat vaak een eye opener voor hen. Da’s ook wat geëvolueerd hé, want er zijn nu veel jonge mensen die geen auto hebben. Dus dat krijg je nu wel vaak.: “Ah ja, mijn kinderen hebben ook geen auto.””

Bedankt om jullie verhaal te delen, Tim! We hopen dat de chocoladetaart gesmaakt heeft en wensen jullie veel genot met de carwash-bon!

Meer weten over Cozywheels : www.cozywheels.be