Mpact Sessie | Landelijke mobiliteit

Over deze Mpact Sessie

Meer dan 70% van het Vlaamse grondgebied is landelijk gebied. Toch vinden nieuwe mobiliteitsontwikkelingen veeleer plaats in de stedelijke context. Landelijke gebieden hebben nood aan hun eigen innovatie, parallel met de stedelijke dynamiek. Daarom focusten we in deze Mpact Sessie op landelijke mobiliteit en beantwoordden we vragen als: Hoe maken we van de privéwagen een duurzame en gedeelde vervoersoptie? En hoe organiseren we collectief vervoer? Op het programma stonden:

1. Particulier autodelen in landelijk Vlaanderen Isaura Lips, Cozywheels
De eigen wagen delen met buren en kennissen heeft nog geen grote ingang gevonden in landelijk gebied. De groeicapaciteit is dus groot. Isaura Lips schetst hoe we die realiseren, gebaseerd op de eerste inzichten van de campagne ‘Delende Autobezitters’.

2. De OV-taxi, inspiratie uit Drenthe Rolf Meerbach, Provincie Drenthe
In de landelijke provincies Drenthe en Groningen zorgt de hubtaxi voor de connectie tussen de woning en de dichtstbijzijnde hub (een bushalte en/of treinstation). Ideale inspiratie voor de verdere uitwerking van vervoer op maat.

3. Rittendelen als missing link Jasmien Jaques, Mpact
Carpool vindt vandaag vooral plaats in het kader van woon-werkverkeer. Het potentieel is dus groot om het uit te breiden naar de vrije tijd (winkelen/diensten en recreatieve verplaatsingen), zeker in landelijk gebied. Infrastructuur is daarin bepalend.

Deze Mpact Sessie kadert binnen het Interreg-project G-PaTRA (Green Passenger Transport in Rural Areas).

De slides

Download hier de presentatie van Isaura Lips

Download hier de presentatie van Rolf Meerbach

Download hier de presentatie van Jasmien Jaques

De opname

(Her)bekijk hier de Mpact Sessie: