Over ons

Missie

Ja, we dromen graag. We nemen geen genoegen met hoe de zaken nu zijn als we geloven dat ze beter kunnen. Maar we dromen niet alleen, we doen!

We dragen graag bij aan de deeleconomie door onze eigen deelplatformen en -diensten aan te bieden. Hoewel we in elk mogelijk sector zouden kunnen meedraaien, zijn we gespecialiseerd in gedeelde mobiliteit en weten we ook het een en ander over duurzaam reizen.

Naast het runnen van onze eigen platformen, zijn we druk bezig met bewustwording, onderzoek doen en ondersteuning bieden aan andere organisaties en bedrijven.

We hebben een no-nonsense aanpak en geloven sterk in samenwerking. Dankzij deze focus op teamwork kunnen we vlot en doeltreffend werken op lokaal, regionaal en Europees niveau.

Actie

We willen onze doelen realiseren door een concrete output te ontwikkelen die nuttig is in het dagelijks leven van mensen. Dit doen we door mensen samen te brengen via onze diensten en platformen. Op deze manier zorgen we ervoor dat delen mogelijk is en dat producten op een circulaire manier gebruikt kunnen worden.

Dankzij ons werk kunnen bijvoorbeeld kinderen een fiets lenen uit de fietsbibliotheek, ouderen mobiel blijven dankzij vrijwilligers in hun buurt, en mensen uit de actieve bevolking samen carpoolen naar het werk.

De duurzame en toegankelijke oplossingen die we onze gebruikers aanbieden:

Als het gaat om onze doelgroep, plukken we niet zomaar het laaghangend fruit. We doen ons best om zoveel mogelijk mensen te bedienen. De prijzen voor onze diensten worden zo betaalbaar mogelijk gehouden. Ondertussen hanteren we wel een hoge standaard voor kwaliteit en het voortdurend doorvoeren van verbeteringen. Winsten worden opnieuw geïnvesteerd. Onze communicatie en toepassingen worden continu geëvalueerd op toegankelijkheid.

‘Actie’ is onze belangrijkste focus. ‘Reflecteren’, ‘beïnvloeden’ en ‘ondersteunen’ zijn de drie pijlers die onze hoofdactiviteit ondersteunen. Ze zijn waardevol op zichzelf, maar moeten altijd een link hebben met onze diensten.

Reflectie

We verzamelen waardevolle inzichten door onze eigen diensten te runnen en door samen te werken in projecten en onderzoek. Deze inzichten delen we in nieuwe samenwerkingen en gebruiken we om onze diensten voortdurend te verbeteren.

Invloed

Op basis van onze inzichten formuleren we beleidsvoorstellen en geven we mee vorm aan de toekomst van onze samenleving. We vergroten het publieke draagvlak voor duurzame oplossingen door bewustwordingscampagnes te voeren voor het grote publiek.

Specifiek voor mobiliteit vergroten we de steun voor gedeelde en geconnecteerde mobiliteit, zowel op het algemene als op het politieke niveau. We delen onze expertise en stimuleren overheden op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau om de nodige beleidskaders te creëren die gedeelde mobiliteit bevorderen. We inspireren anderen om gedeelde mobiliteit mainstream te maken en te verbinden met openbaar vervoer, fietsen en wandelen.

Ondersteuning

Onze organisatie is al actief sinds 1975! Door alle projecten waaraan we meewerken, de diensten die we ontwikkelen en het onderzoek waaraan we deelnemen, verzamelen we veel specifieke kennis en vaardigheden. We bieden onze expertise, bijvoorbeeld in gedeelde mobiliteit, aan bij andere bedrijven en organisaties om hen te helpen hun positieve impact op de wereld te vergroten.

Visie

Met ons werk bij Mpact dragen we bij aan een samenleving waarin er een optimaal evenwicht is tussen mensen, de economie en het milieu.

Mensen

Ons werk moet van betekenis zijn voor mensen. We kiezen ervoor om betrokken te zijn bij projecten die bijdragen aan de (mentale) gezondheid van burgers, hun sociale contacten verbeteren, hun kosten van levensonderhoud verlagen, enz.

Economie

We willen een bloeiende economie die mensen en het milieu respecteert. Op dit gebied is veel te winnen door een deeleconomie te creëren en een sterke focus te leggen op circulaire initiatieven.

Milieu

We willen zorgen voor intergenerationele solidariteit op het gebied van grondstoffengebruik. Er moet voldoende overblijven voor de generaties na ons.

Gedeelde mobiliteit als voorbeeld van de balans tussen mens, economie en milieu

Neem bijvoorbeeld carpoolen. Door te carpoolen zijn er minder auto’s op de weg. Minder auto’s betekent minder ongelukken, minder files, minder lucht- en geluidsvervuiling, minder CO2-uitstoot, minder benodigde grondstoffen en meer ruimte op de weg voor degenen die echt een auto nodig hebben. Het is ook een geweldige manier voor collega’s om elkaar beter te leren kennen of om wakker te blijven tijdens een nachtdienst. Het verlaagt de kosten van autorijden voor individuen.

Veel auto’s op de baan hebben, kost onze samenleving veel geld. Door het aantal auto’s te verminderen, kunnen we kosten besparen, de druk op ons milieu verminderen en het leven van veel mensen verbeteren. Dit is precies hoe een deeloplossing kan bijdragen aan een betere economie, een beter milieu en een beter leven.

Onze visie binnen de “Duurzame Ontwikkelingsdoelen”

We stemmen ons werk graag af op een universeel kader. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties dienen als een solide referentiepunt omdat ze breed erkend en gesteund worden buiten onze eigen sector. Doelen 9, 11, 12 en 13 sluiten nauw aan bij Mpacts huidige activiteiten en onze drijfveren voor de toekomst.

SDG 9. Innovatie en infrastructuur

Voor ons moet innovatie gericht zijn op het verminderen van het gebruik van grondstoffen. Technologische en sociale innovatie kunnen ons leiden naar meer duurzaamheid. Gedeelde infrastructuur is hier een perfect voorbeeld van: het helpt ons minder grondstoffen te verbruiken en maakt infrastructuur toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen.

SDG 11. Duurzame steden en gemeenschappen

Ons werk draagt bij aan het creëren van betere leefomgevingen waarin mensen goed kunnen gedijen. Onze focus ligt zowel op steden als op buitenwijken en landelijke gebieden. We vinden het bijzonder belangrijk om de drie te verbinden in een robuust en veelzijdig mobiliteitsnetwerk, aangepast aan de realiteit van de verschillende regio’s. Wat in de stad werkt, werkt niet noodzakelijk op het platteland en vice versa.

SDG 12. Verantwoorde consumptie en productie

Om een duurzamer gebruik van grondstoffen te garanderen, is het essentieel om het consumptie- en productiepatroon van onze samenleving aan te passen. Mpact draagt hieraan bij door mensen de mogelijkheid te geven om milieuvriendelijke keuzes te maken in hun mobiliteit en reizen. Dit doen we zonder de consument de schuld te geven. We erkennen dat consumenten vastzitten in een wereld waarin duurzame keuzes maken om vele redenen niet vanzelfsprekend is (geld, tijd, energie, mentale bandbreedte, digitale vaardigheden, …).

SDG 13. Klimaatactie

Het werk van onze organisatie rond duurzame mobiliteit draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering. We zijn ons echter altijd bewust van de sociale implicaties van klimaatacties. Daarom streven we naar oplossingen die zo toegankelijk mogelijk zijn voor een breed scala aan mensen. Klimaatverandering kan alleen worden aangepakt als de oplossingen inclusief en toegankelijk zijn. We hebben iedereen nodig om over te schakelen naar een duurzame toekomst.