Delende Autobezitters

Over het project

Delende Autobezitters is een project dat in samenwerking met Dégage en Autodelen.net opgezet, en door MOW gefinancierd, werd. Van januari 2022 tot juni 2023 leggen we ons toe op verschillende werkpakketten met als doel het verhogen van het aantal particuliere autodelers en het verlagen van het privé-autobezit in Vlaanderen. 

Wat doen we concreet?

In de lente van 2022 hebben we een bevraging bij onze eigen Cozywheels leden, ex-leden, en geïnteresseerden afgenomen. Dégage deed hetzelfde. We verzamelden ongeveer 1000 antwoorden. In de bevraging peilden we naar de motivaties, externe triggers en kantelmomenten waardoor iemand met autodelen begint, en de drempels die mensen ondervinden. Op die manier wilden we de verbeterpunten in kaart brengen en de sterke punten van particulier autodelen identificeren.

In de zomer van 2022 begonnen we met het uitdenken van campagnes, die we in enkele specifieke regio’s wilden uittesten. De selectie werd gemaakt op basis van het soort regio (stedelijk, randstedelijk, landelijk) en of de autodeelorganisatie al op één of andere manier voet aan de grond had. We deden eerst een campagne in Grimbergen met Cozywheels, en gaan binnenkort van start in Gent. 

Daarnaast bekijken we welke verbeteracties we zullen doen om zo particulier autodelen aantrekkelijker te maken. Op het einde van het project willen we ook een plan hebben, zodat particulier autodelen zelfvoorzienend kan zijn. Particuliere deelorganisaties hebben nu vaak nood aan subsidies om te kunnen blijven bestaan. 

Wil je op de hoogte blijven van dit project? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, LinkedIn en Twitter. Neem gerust ook eens een kijkje bij Autodelen.net en Dégage.