Vakantie Op Wieltjes

Over het project

In de zomer van 2022 lanceerden we, in samenwerking met Iedereen Verdient Vakantie, het pilootproject Vakantie Op Wieltjes. Iedereen Verdient Vakantie is een netwerk van onder meer sociale partnerorganisaties, Vlaamse toeristische partners en vrijwilligers. Samen willen zij vakanties, daguitstappen, kampen en activiteiten toegankelijker maken, zodat ook mensen die een drempel of hindernis ervaren op vakantie kunnen gaan. Iedereen Verdient Vakantie merkte echter op dat 70% van de boekingen bij slechts 30% van het aanbod gebeurde. Er is een duidelijke voorkeur voor kustvakanties, en liefst met een all-in formule. Wat de populaire bestemmingen gemeenschappelijk hebben, is de zeer toegankelijke mobiliteit naar en op de bestemming.

Andere bestemmingen, die ook zeer aantrekkelijk zijn, zoals Limburg, zijn moeilijker bereikbaar. De auto blijkt vaak het makkelijkste en snelste transportmiddel naar en op de bestemming te zijn, maar niet iedereen heeft een auto. Op vraag van Toerisme Vlaanderen werd een onderzoek uitgevoerd naar mogelijkheden om die mobiliteitsdrempels te verlagen. Transport & Mobility Leuven (2021) onderzocht verschillende pistes om mobiliteit naar en op de vakantieplaats te vergemakkelijken. Er waren drie kanshebbers, maar uiteindelijk kwam Mpact er het beste uit. 

Ons doel

Het doel van Vakantie Op Wieltjes was om vakantiegangers op moeilijk bereikbare, Limburgse bestemmingen te krijgen via geëngageerde vrijwillige chauffeurs. Op die manier konden mensen kiezen voor de bestemming waar ze het liefste naartoe wilden gaan, en moesten ze niet noodgedwongen voor de best bereikbare bestemming kiezen. 

Wat hebben we concreet gedaan?

We maakten een selectie van een aantal Limburgse bestemmingen, die zowel populair als moeilijk bereikbaar waren, en rekruteerden vrijwilligers in en rond Lommel, Hasselt en Genk. Tijdens de zomermaanden juli en augustus testten we uit hoe goed het ging om vervoer vanaf het eindstation tot aan de vakantiebestemming te voorzien. De last mile dus. Na die korte periode, beslisten we om een vervolg aan Vakantie Op Wieltjes te breiden. 

Het was belangrijk dat dit geen tijdelijk pilootproject bleef, maar dat vakantiegangers telkens kunnen kiezen voor hun favoriete bestemming, en niet voor de best bereikbare bestemming. Daarom beslisten we samen met Iedereen Verdient Vakantie om een permanente Vakantiecentrale op te richten. Via die centrale, die door Iedereen Verdient Vakantie gerund wordt, kunnen vakantiegangers doorheen het jaar vervoer tussen het laatste station en hun Limburgse vakantiebestemming aanvragen. En zo hopen we dat een mooie bestemming als Limburg door iedereen verkend kan worden. 

Bron: Van Zeebroeck, B. & Florizoone, W. (2021). Mobiliteit op vakantie voor mensen met een drempel. Transport & Mobility Leuven. Geraadpleegd op 3 januari 2022, op Mobiliteit op vakantie voor mensen met een drempel.pdf (paddlecms.net).