Vakantie op wat? Vakantie Op Wieltjes!

Nu de koude in het land is, blikken we graag eens terug op de warmere zomermaanden. Want onder de stralende zon lanceerden we, in samenwerking met Iedereen Verdient Vakantie, het pilootproject Vakantie Op Wieltjes. Het doel? Vakantiegangers op moeilijk bereikbare bestemmingen in Limburg krijgen via vrijwillige chauffeurs. Want een ontspannende vakantie begint met een ontspannende rit naar je vakantiebestemming. Iedereen Verdient Vakantie is een programma van Toerisme Vlaanderen om iedereen het recht op vakantie te bieden, ongeacht de drempel die ze ervaren. Een doelstelling waar Mpact zich volledig in kan vinden!

Niet alles liep op wieltjes …

Iedereen Verdient Vakantie is een netwerk van sociale partnerorganisaties, Vlaamse toeristische partners en vrijwilligers. Samen maken zij vakanties, daguitstappen, kampen en activiteiten toegankelijker zodat ook mensen die een drempel of hindernis ervaren, met vakantie kunnen gaan. Iedereen Verdient Vakantie merkte echter op dat 70% van de boekingen bij slechts 30% van de aangeboden bestemmingen gebeurt. Er is een duidelijke voorkeur voor kustvakanties, en liefst met een all-in formule. Wat de populaire bestemmingen gemeenschappelijk hebben, is het goede aanbod openbaar vervoer naar en op de bestemming.

Andere aantrekkelijke bestemmingen, zoals Limburg, zijn moeilijker bereikbaar. De auto blijkt vaak het makkelijkste en snelste transportmiddel, maar niet iedereen bezit een eigen wagen. Op vraag van Toerisme Vlaanderen werd een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om die mobiliteitsdrempels te verlagen. Transport & Mobility Leuven (2021) onderzocht verschillende pistes om mobiliteit naar en op de vakantieplaats te vergemakkelijken. Na een selectieprocedure werd de Minder Mobielen Centrale van Mpact gekozen als partner voor een pilootproject. Via de Minder Mobielen Centrale kunnen personen met mobiliteitsproblemen makkelijk op hun bestemming geraken, dankzij vrijwillige chauffeurs. 

… maar dankzij dit project toch al iets meer

Mpact en Iedereen Verdient Vakantie maakten eerst een selectie van een aantal Limburgse bestemmingen, die zowel populair als moeilijk bereikbaar waren, en rekruteerden vrijwillige chauffeurs in en rond Lommel, Hasselt en Genk. Tijdens de zomermaanden juli en augustus testten we uit hoe het vervoer vanaf het treinstation tot aan de vakantiebestemming verliep. De last mile van de vakantiegangers werd dus door een vrijwillige chauffeur uitgevoerd.

De communicatiecampagne om vrijwillige chauffeurs te werven was een groot succes. Twaalf chauffeurs stonden vol enthousiasme klaar om ritten uit te voeren. De doelgroep bleek echter moeilijker te bereiken, waardoor de vraag voor ritten lager uitviel dan vooraf ingeschat. Niet alle chauffeurs hebben dus uiteindelijk een rit kunnen uitvoeren.

Uit de evaluatie na de zomermaanden blijkt dat de vakantiegangers die gebruik maakten van de service, tevreden zijn en de vrijwilligers dankbaar zijn. De chauffeurs hielpen de vakantiegangers met logistieke zaken en met een vlotte start van de vakantie. De vakantiegangers willen dan ook allemaal dat het pilootproject een vervolg kent. Ook de chauffeurs zijn enthousiast en wensen deel te nemen aan een vervolgtraject. Net zoals bij de Minder Mobielen Centrale, ben je meer dan puur een chauffeur. Je ondersteunt mensen op verschillende vlakken, en kan er daarmee voor zorgen dat de vakantiegangers zonder zorgen aan hun vakantie kunnen beginnen.

Zullen de wieltjes blijven draaien?

Dit pilootproject heeft duidelijk gemaakt dat het belangrijk is dat mensen de vakantiebestemming kunnen kiezen waar ze het liefst naartoe gaan, en niet de bestemming die praktisch het meest haalbaar is. Het project had als doelstelling om de bestemmingen in Limburg en aan de kust op dezelfde hoogte te zetten door het mobiliteitsprobleem weg te nemen. De communicatie vond echter plaats op een laat moment in het beslissingsproces. Tijdens het pilootproject hebben we vooral mensen gecontacteerd die sowieso van plan waren om naar Limburg te reizen. Het uiteindelijke doel is om de mobiliteitsdrempel weg te nemen uit het beslissingsproces.

Om vakantiebestemmingen nog toegankelijker te maken, zal Vakantie Op Wieltjes in 2023 terug van start gaan. Mogelijk al in de Paasvakantie ditmaal. Op die manier kan iedereen Limburg op een laagdrempelige manier blijven verkennen!

Wil je meer informatie over dit project? Contacteer Isaura.Lips@mpact.be